Activat el nivell 2 del Pla Alfa a la comarca de La Selva per l’elevat risc d’incendi forestal

17/06/2022

Ban d'alcaldia 

Davant l’onada de calor que afectarà el municipi de Maçanet de la Selva els pròxims dies, i el llarg període de sequera que està vivint el municipi des de l’inici de l’any 2022, cal recordar les següents indicacions: 

Episodi de calor: la ciutadania ha de ser responsable i coherent amb les activitats que es realitzen a l’àmbit personal i laboral, i cal:

  • Protegir-se de la calor amb roba fresca, mantenir-se sempre en zones fresques o ventilades, beure aigua i fer àpats lleugers.
  • No exposar-se a les hores més crítiques (de 12 a 17 h) sobretot els infants, la gent gran i les persones de risc.
  • Hidratar les mascotes i evitar treure-les a passejar a les hores de més calor.

Ús de barbacoes: l’ús de barbacoes queda restringit a les  parcel·les urbanes i masies. Només es pot fer barbacoa sempre que siguin de gas o d’obra tancada amb tres parets i mata guspires. Es recomana que estiguin ubicades  a més de 500 m de zones arbrades i disposar d’aigua a prop. Quedarà totalment prohibit fer barbacoes si s’activa el Nivell 3 del Pla ALFA.

Del 15 de març al 15 d’octubre queda totalment prohibit fer foc per a crema de restes de poda i d’aprofitaments forestals, agrícoles o de jardinera, marges o zones forestal.

Prevenció d’incendis: es recorda no fer treballs de desbrossament i soldatge a les hores de més calor.

Revetlla de Sant Joan: es recorda a tota la ciutadania:

  • No llençar coets a menys de 500 m de zones boscoses, parcel·les amb vegetació ni en aglomeracions de persones.
  • Que es tingui algun mitjà per apagar un possible inici d’incendi; galleda d’aigua, mànega o extintor.
  • Ús responsable de l’aigua: es demana a la ciutadania que faci un ús responsable de l’aigua, especialment a Maçanet Residencial Parc, per tal d’evitar futures accions que en puguin limitar l’ús. Es recomana omplir les piscines mitjançant coves, no deixar aixetes obertes de forma incontrolada per regar, etc.

La qual cosa es comunica per al seu coneixement i compliment.

Activat el nivell 2 del Pla Alfa a La Selva per l’elevat risc d’incendi forestal

 

Des de l’Ajuntament demanem la col·laboració a tothom a extremar les mesures preventives per disminuir el risc d’incendi forestal.

Degut a les condicions meteorològiques i al risc potencial d’incendi forestal el 17/06/22 s'ha activat el nivell 2 del Pla Alfa a La Selva i a gairebé totes les comarques de Catalunya. El Pla Alfa és el procediment que té establert el Cos d'Agents Rurals per definir les actuacions davant les situacions de perill d'incendi que es produeixin, que es graduen en una escala de 4 nivells operatius, de 0 a 3, per cada comarca:

  • Nivell 0, correspon a un nivell baix de perill d’incendi forestal
  • Nivell 1, nivell moderat
  • Nivell 2, nivell alt
  • Nivell 3, nivell extrem de perill d’incendi
L'activació de cada nivell comporta un grau de mobilització dels efectius de prevenció d'incendis de la Generalitat de Catalunya i la realització de determinades actuacions preventives previstes en el Pla INFOCAT (Pla especial d'emergència per a incendis forestals a Catalunya). Per a més informació del Pla Alfa, així com pel seguiment de l'activació/desactivació dels seus nivells podeu consultar aquest enllaç: http://interior.gencat.cat/ca/arees_dactuacio/agents-rurals/pla-alfa/
 
Des de l’Ajuntament demanem la col·laboració a la població a adoptar tant conductes cíviques com mesures preventives per disminuir el risc d’incendi forestal (per a més informació consulteu l'apartat d'enllaços relacionats).
 
En cas d’incidència, truqueu al 112. Més informació sobre mesures de prevenció i autoprotecció davant el risc d'incendi: https://www.xn--maanetdelaselva-fmb.cat/media/items/8731e-RECOMANACIONS-PREVENCIO-INCENDIS-2021.pdf

Activat el nivell 2 del Pla Alfa a la comarca de La Selva per l’elevat risc d’incendi forestal