Natàlia Figueras Pagès

Natàlia Figueras Pagès

Discurs de la presa de possessió del dia 15 de juny de 2019

Molt bon dia a tothom,
És un honor assumir l'alcaldia de Maçanet, i, en primer lloc, ho faig sobretot amb molta il·lusió.

Ser Alcaldessa de Maçanet de la Selva, probablement, és, en part, el millor que li pot passar a algú que s'estima aquest poble. De manera que assumeixo el càrrec amb molta responsabilitat i dignitat.

Els qui em coneixeu sabeu que m'agraden els reptes –i aquest sens dubte n'és un, i ben gran- i que m'entusiasma el servei públic!

No obstant això, abans de seguir, m'agradaria explicar-vos que si avui tinc la sort de ser la primera Alcaldessa, és pel suport rebut per part de la família, el meu pare, que ja va ésser Regidor. Però, especialment, pels meus avis, en Joan i la Carme. Ells, mentre a casa els pares treballaven, ens han ensenyat a viure al poble, a gaudir-ne, a estimar Maçanet, a cuidar dels veïns i veïnes com si fossin família, a participar amb les entitats, a treballar colze a colze amb elles perquè les activitats surtin endavant; en definitiva, ensenyant-me que la política no és el que en moltes ocasions es diu, fins i tot malintencionadament, sinó que també hi ha una forma de fer poble absolutament honesta, voluntària, responsable i humana.

Encara que, si avui som aquí, és perquè són moltes les persones que hem treballat perquè avui, SOM Maçanet assumeixi l'Alcaldia. Encapçalar un projecte no és fàcil, però treballar amb l'equip i la confiança d'aquest grup incansable, és el que ens ha permés guanyar de les Eleccions del 26 de Maig. Gràcies, Alexis, Alfonso, Alicia, a les Anna's, a en Nuñez, en Caimel, en Carles, la Carmen, la Conxita, l'Enric, en Tico, a la Geni, la Irene, la Isa, la Isabel, en Jesús, l'Adroher, en Montañés, en Jorge, en Josep Maria, en Sais, una especial menció a la Júlia, la Laura, la Lidia, en Xifró, la Loli, en Marc, en Miguel Àngel, en Moisès, la Nati, l'Óscar, la Paqui, la Patricia, els germans Presas, en Quim, en Ramon, en Raúl, en Rogelio, la Rosa, la Sandra, en Sergio, la Toñy, en Gallardo i un agraïment infinit a en JJ. I a moltes persones que ja he anat saludant i agraint personalment.

Avui, no assumeixo aquesta Alcaldia sola.

Hem arribat a la investidura amb un Pacte. Amb la segona i tercera forces. Esquerra de Maçanet i el Partit dels Socialistes. Constituïm un Govern basat en el consens i el respecte. Però especialment amb la voluntat de canviar d'etapa, de treballar des del debat, la diversitat i la confiança. Amb els programes electorals i les propostes coordinades per assumir els reptes i respectar la voluntat dels ciutadans i les ciutadanes de Maçanet. I també amb les ganes de poder donar respostes als problemes, de projectar Maçanet més enllà i d'assumir la responsabilitat que les urnes ens van dipositar.

Assumim el repte de Governar Maçanet amb un equip format per deu regidors. Deu persones il·lusionades, diverses, amb criteri, amb voluntat, amb projectes i sabent a on volem anar i com hi volem anar. Perquè sovint les formes són tant o més importants que la finalitat. Des de SOM Maçanet, assumim l'Alcaldia compartint lideratges i equip amb en Xavi, la Marta, en Toni i en Javier.

Perquè, com he dit ja en més d'una ocasió, som moltes les persones que tenim ganes de fer coses pel bé de Maçanet, i no totes s'aixopluguen sota les mateixes sigles. Hi ha molta feina a fer en un Ajuntament com el nostre; quants més braços siguem a fer-la, millor la podrem abastar.

Ara bé, és evident que els ciutadans ens han demanat que sigui el nostre programa electoral la base de les actuacions. Per tot això, vull agrair, també, el seu suport, especialment a en Xavi i el grup d'Esquerra, on la voluntat de debatre, dialogar i consensuar ha estat prioritzada, abans que les agendes polítiques i personals. I en Javier, en qui la voluntat de treballar ha estat, també, incansable. Des d'avui conformem un sol equip i estic convençuda que ens entendrem molt bé i tirarem endavant molts projectes.

Als companys de DIM, TSP i AM, també us felicito per la vostra elecció. Com a representants d'un sector de la ciutadania maçanetenca, entenc la vostra decisió de no votar-la. Políticament tenim punts en comú, i també alguna discrepància, evidentment, però amb alguns de vosaltres esperem tenir una bona sintonia per treballar. I, especialment, al company Josep Maria Ciurana li ofereixo tot el diàleg que em reclami. No és un oferiment retòric, per quedar bé. És un oferiment honest. De tots, espero una oposició lleial i que ofereixi propostes de millora a l'acció de govern i, a canvi, us garanteixo transparència i facilitats per exercir la vostra tasca d'oposició.

En aquest Ple, ens acompanya un ex-alcalde, el Sr. Romaguera, i, permeteu-me fer una referència, als meus companys fins aleshores, la Raquel, la Mari i en JJ. Vull agrair-los aquesta feina de servei feta fins ara.

De la mateixa manera que no renuncio a tot allò que hi ha de bo en l'herència dels Alcaldes aquí presents, perquè me'n sento una lleial partícip, tampoc renuncio a aplicar canvis en les formes, en les polítiques, així com a desenvolupar un projecte propi. Afortunadament, totes les persones, fins i tot les que compartim el mateix espai polític, som diferents, amb les nostres virtuts i els nostres defectes. Per tant, i lògicament, espero gestionar una acció de govern amb l'estil dels deu regidors. Perquè al final del mandat em podran felicitar o criticar, però espero que mai podran posar en dubte la voluntat incansable de treballar i donar resposta als problemes.

No tinc altre objectiu que contribuir perquè Maçanet sigui un Municipi en el qual es visqui bé, se'n gaudeixi i que la gent s'hi guanyi bé la vida, perquè l'objectiu és viure amb tots els drets i deures d'un espai democràtic. Assumeixo el càrrec amb la voluntat de ser l'Alcaldessa de totes les maçanetenques i de tots els maçanetencs, sense excepcions i sense distincions ideològiques i de cap mena, sempre respectant drets i llibertats. I permeteu-me exposar, que jo, personalment vull mantenir els meus posicionaments polítics a favor del dret a decidir, de votar sempre i amb la condemna a la repressió dels Presos i Exiliats, i això, no ha de perjudicar la convivència en cap moment, perquè no puc entendre treballar per Maçanet, sense respecte i tolerància envers tots els pensaments democràtics.

Assumeixo aquesta responsabilitat amb un projecte de poble que tindrem l'oportunitat d'anar detallant i compartint amb tots vosaltres en els propers dies i setmanes. Aquest projecte, que posarà el focus en temes tan transcendentals com l'educació, la cohesió social, la pràctica dels valors esportius, l'aposta per la cultura, la seguretat, la mobilitat, la neteja, les energies renovables i el medi ambient, l'actualització de serveis bàsics, la municipalització de l'aigua del Residencial Parc, la generació d'activitat econòmica, la connectivitat entre les urbanitzacions i la vila, la creació de llocs de treball, la reactivació del comerç i el desenvolupament del polígon.

Per això em dirigeixo a totes les ciutadanes i ciutadans, conscient que durant aquests mesos m'hauré -i ens haurem- de guanyar la seva confiança.

A partir d'ara s'inicia un nou període a Maçanet. Aquest cap de setmana, els regidors acabeu de pair la nova situació. A partir de dilluns comencem a treballar intensament. Venen uns anys molts interessants en els quals volem que Maçanet faci un gran salt cap endavant. I no ho farem sols, confio plenament en la plantilla municipal. Tenim ganes de compartir aquesta tasca amb tot el personal de l'Ajuntament.

Companyes i companys de consistori, maçanetenques i maçanetencs, que tinguem una bona i fructífera legislatura. Que d'aquí a quatre anys puguem dir que l'esforç de tots ha valgut la pena. I que, en el meu cas, sàpiga estar a l'alçada del que de mi s'espera i, si més no, que siguin sempre l'honradesa, la humanitat, l'equitat i la proximitat les maneres de fer que no se'm puguin negar.

Avui, salpem!

Visca Maçanet!

15 de Juny de 2019,
Maçanet de la Selva.

Natàlia Figueras Pagès