Martí Gironell al club de lectura de la Biblioteca de Maçanet de la Selva per parlar sobre el “gendre de Cal Coix”

16/04/2024

L’escriptor ha participat en el club de lectura de la seva darrera novel·la sobre la vida de Valentí Fargnoli, El fabricant de records

L’escriptor català Martí Gironell ha participat aquesta tarda en el club de lectura de la Biblioteca de Maçanet de la Selva amb la seva darrera novel·la El fabricant de records, que narra la vida del fotògraf ambulant Valentí Fargnoli, conegut al poble de Maçanet de llavors com el “gendre de Cal Coix”. 

Valentí Fargnoli va ser un dels fotògrafs més destacats i influents a Catalunya la primera meitat del segle XX. Nascut a Itàlia, es va casar amb la Rosita Vilaseca de Cal Coix, qui va deixar la comoditat de la fonda de la seva família per instal·lar un petit taller de costura a casa seva. Fargnoli, damunt la seva bicicleta, fotografiava paisatges, famílies i fotos de grup per encàrrec als pobles pròxims a Girona. “Poder ser a Maçanet de la Selva em fa reconnectar amb la parella d’en Valentí i la Rosa, que m’han ajudat a fer entendre que els records són essencials en la nostra vida”, ha destacat l’escriptor. 

El fabricant de records explica no només fa un retrat de la vida del fotògraf, sinó que detalla la societat, les famílies, els pobles de les comarques gironines de principis del segle XX. El poble de Maçanet de la Selva compta amb moltes imatges  fotografiades per Valentí Fargnoli, com és el cas de la Festa de l’Arbre, l’homenatge a la vellesa celebrat antigament a la plaça, retrats familiars i paisatges i carrers amb l’emblemàtica església de Sant Llorenç. El Taller d’Història s’ha encarregat al llarg dels anys de preservar aquestes fotografies, que es poden consultar al fons fotogràfic del seu web oficial.

“D’aquestes imatges se n’extreu gran part de la història de moltes famílies i pobles, com és el cas de Maçanet de la Selva que per la seva proximitat tenim l’honor de tenir-ne forces”, ha explicat l’alcaldessa de Maçanet de la Selva, Natàlia Figueras. 

Gironell ha aprofitat la visita al poble de Maçanet de la Selva per signar el llibre d’honors de l’Ajuntament, acompanyat de l’alcaldessa i regidors. Al club de lectura hi ha participat una quarantena de persones, usuaris del club, curiosos i  familiars de l’esposa de Fargnoli. De camí a la Biblioteca, l’alcaldessa ha acompanyat a l’escriptor a veure les fotografies de Fargnoli que tenen al bar Can Júria, situat a la plaça de l’Església de Maçanet de la Selva. 

Martí Gironell al club de lectura de la Biblioteca de Maçanet de la Selva per parlar sobre el “gendre de Cal Coix”