Maçanet de la Selva s’agermana amb Quesada, poble d’origen d’un gran nombre de maçanetencs

27/10/2022

Una comitiva de l’Ajuntament i veïns maçanetencs van visitar el poble de Jaén per participar en els actes d’agermanament

Maçanet de la Selva s’ha agermanat amb el poble de Quesada (Jaén), en una visita institucional que va tenir lloc el passat cap de setmana. Una comitiva de l’Ajuntament de Maçanet de la Selva es va traslladar a Quesada per formalitzar el Protocol d’Agermanament. També es va traslladar una cinquantena de veïns maçanetencs, molts d’ells provinents del municipi andalús, per participar en els actes i activitats d’agermanament.

El Protocol d’Agermanament consisteix en un pacte per “provocar i facilitar el coneixement i relacions d’amistat”, per “fomentar el desenvolupament de projectes de col·laboració en interessos comuns”, així com “redactar anualment un programa d’activitats per potenciar la relació entre els dos municipis”.

“Per Maçanet de la Selva, aquesta visita ha sigut un punt d’enriquiment, perquè molts dels nostres veïns són de fora, que ara mateix estan totalment integrats i que sobretot, han ajudat a convertir Maçanet en el que és avui dia”, assegura l’alcaldessa, Natàlia Figueras. “Maçanet de la Selva no seria el que és actualment sense aquesta diversitat”.

L’acte institucional d’agermanament va tenir lloc diumenge 23 d’octubre a la Casa de la Cultura de Quesada, on es va signar el Protocol d’Agermanament en presència de l’alcalde de Quesada, José Luís Vílchez, l’alcaldessa de Maçanet de la Selva, Natàlia Figueras, i els secretaris de les dues corporacions. En aquest mateix acte es va fer un intercanvi d’obsequis institucionals, en què l’Ajuntament de Maçanet de la Selva va rebre una rèplica de l’obra "Formas en tierras de secano" de Rafael Zabaleta, que representa l’esforç i el treball a les terres d’oliveres. Per l’altra banda, des de Maçanet de la Selva es va lliurar una litografia d’una pintura de la Pista Jardí, element molt representatiu pel poble maçanetenc.

“Para Quesada, es un orgullo estar hermanados con este municipio tan bonito de la província de Girona. Lo hemos formalizado tras la primera toma de contacto que se realizó allá por el 1999, gracias a la iniciativa de vecinos, con el objetivo de conocer un poco más donde vivían nuestros vecinos que tubieron que marcharse para trabajar”, va destacar l’alcalde de Quesada, José Luís Vílchez.

Dins l’agenda prevista, també va tenir lloc una visita guiada a La Bética Aceitera, la cooperativa que produeix el conegut oli “Olivar de Quesada”, la visita a la “Cueva del agua” i al Santuari de Tíscar, i als museus municipals Rafael Zabaleta, Miguel Hernández i José Luis Verdes.

La raó de l’agermanament

Al començament dels anys setanta, a Catalunya vivien 840.000 persones nascudes a Andalusia. Prop de la meitat del total d'andalusos i andaluses que van sortir de la seva terra per a un futur millor; més de dos milions de persones es van instal·lar a Catalunya. La magnitud d'aquest fenomen en els anys seixanta i setanta va ser tal que es va batejar a Catalunya com “la novena província andalusa”. Això va suposar una quantitat important de migració, seguit de les seves característiques sociològiques i culturals específiques.

A Maçanet de la Selva, la construcció del polígon industrial Puigtió, amb les seves primeres fàbriques dedicades a la confecció tèxtil, entre altres indústries, l'arribada de l'autopista i la instal·lació d'una sortida que donava accés a la Costa Brava, va constituir un focus d'atracció per a part d'aquesta migració. Això va suposar una petita revolució per a Maçanet de la Selva, que va passar de ser un municipi principalment dedicat a l'agricultura per a convertir-se en un poble amb una florent activitat industrial i de serveis.

Analitzant l'estadística migratòria del padró municipal d'habitants de 1989, un 47% de la població migrant provenia d'Andalusia, i Jaén és la província amb més migració cap a Maçanet de la Selva de tota Espanya, constituint el municipi de Quesada com un dels principals orígens d’una part de la població.

Visita de Quesada a Maçanet de la Selva

Tal com està previst al Protocol d’Agermanament, a la primavera de l’any 2023 el poble de Quesada visitarà Maçanet de la Selva per donar continuïtat a l’agermanament.

L’acte d’agermanament es va retransmetre en directe al canal oficial de Youtube de l’Ajuntament de Maçanet de la Selva que podeu veure aquí

Maçanet de la Selva s’agermana amb Quesada, poble d’origen d’un gran nombre de maçanetencs