L'Ajuntament encara un estiu segur i preventiu en matèria de protecció de nuclis poblacionals, zones verdes i boscos

06/05/2022

Aquest matí en una roda de premsa amb Bombers, Policia Local i Brigada, s'ha explicat com s’encararan aquests pròxims mesos de calor

El poble de Maçanet de la Selva encara els pròxims mesos de calor amb prevenció i protecció dels nuclis poblacionals, zones verdes i boscos. Així s’ha detallat a la presentació del tret de sortida de la campanya “Estiu segur i preventiu”, que ha tingut lloc a la Zona Esportiva de Maçanet Residencial Parc amb la participació de Bombers, Policia Local i Brigada municipal.

La regidora de Medi ambient, Marta De Egea, ha fet esment en la importància de la conscienciació de la ciutadania i en com des de l’àrea de Medi ambient es pretén fer  pedagogia amb els veïns: “Per nosaltres és fonamental la comunicació directa amb els propietaris per tal de fer-los partícips i responsables del manteniment del territori i de la necessitat de complir amb les mesures de  prevenció d’incendis”. És per això que s’envien cartes personalitzades als propietaris de parcel·les amb les condicions en què cal que les mantinguin.    

La regidora fa incís en el compromís que van prendre de posar les obligacions de l’Ajuntament al dia amb el compliment de la normativa, i així ser exemple i poder exigir a la ciutadania les seves responsabilitats. Per exemple, aquesta temporada s’actuarà en un total de 59,1 hectàrees de zones verdes i 28,7 hectàrees de franges perimetrals.

La Brigada municipal també ha participat en la presentació; el responsable d’Urbanitzacions, Oscar Reina, ha explicat el mètode que segueixen. L’equip d’Urbanitzacions de la Brigada municipal està format per quatre persones que s’encarreguen de la neteja de Maçanet Residencial Parc, Montbarbat i Mas Altaba. “A l’estiu ens enfoquem en el desbrossament de voreres i zones comunes per evitar el risc d’incendi, i amb el tractor municipal es desbrossen els marges dels camins rurals”, explica Oscar Reina.

L’actuació policial i el servei de bombers també és imprescindible per una reacció ràpida i eficaç. Els dos cossos han fet esment en la conscienciació de la ciutadania i en com creixen els avisos per temes relacionats amb incendis: barbacoes sense permís, abocaments en zones rurals, fraus elèctrics, activitats en parcel·les, etc.

L’alcaldessa de Maçanet, Natàlia Figueras, ha volgut esmentar finalment que els serveis de neteja i protecció són necessaris, però la responsabilitat i consciència de tots els ciutadans és el més important. “Si no hi ha parcel·les netes, generem el risc d’incendi i a més, un problema de convivència, i l’Ajuntament des de totes les nostres àrees hi treballem més que mai durant aquests mesos”.

Maçanet de la Selva va patir un gran incendi l’any 2003, el qual va cremar gairebé 1.300 hectàrees de massa forestal, provocant talls en la xarxa viària i l’evacuació de més de 5.000 veïns. Aquest episodi va donar impuls a la Llei 5/2003 de mesures de prevenció d’incendis forestals a les urbanitzacions.

L'Ajuntament encara un estiu segur i preventiu en matèria de protecció de nuclis poblacionals, zones verdes i boscos