L’Ajuntament de Maçanet de la Selva canvia el model de gestió de l’aigua

07/02/2024

El Ple ordinari de gener va aprovar el canvi de forma de gestió del servei, que continua sent municipal, però gestionat per una empresa concessionària

La gestió de l’aigua a Maçanet de la Selva es gestionarà de forma indirecta, de manera que permetrà que l’Ajuntament continuï sent el titular, però mitjançant una concessió a una empresa que serà l’encarregada de prestar el servei. El Ple ordinari del passat 29 de gener va aprovar aquest canvi, necessari segons l’alcaldessa Natàlia Figueras, per tal de “garantir un bon servei i no hipotecar el consistori exclusivament amb aquesta despesa”.

Actualment, el municipi de Maçanet de la Selva té pendent licitar la nova concessió, ja que l’actual està vençuda des de l’any 1997. “En gairebé trenta anys no s’ha actualitzat el servei de gestió de l’aigua i per tant, no s’han tingut en compte els canvis i noves necessitats del municipi”, va explicar l’alcaldessa en sessió plenària.  

L’Ajuntament inicialment es va plantejar gestionar el servei a través d’una societat mercantil 100% municipal. Una vegada el consistori va disposar del Pla director del servei de l’aigua del municipi sencer, va ser coneixedor de la realitat del servei i del nivell d’inversió que la xarxa municipal necessitava, tant a les urbanitzacions com al nucli.

Aquest fet ha comportat que l’Ajuntament de Maçanet de la Selva vegi inviable  gestionar-ho per una empresa municipal, ja que el consistori no pot assumir la inversió que aquesta forma de gestió implica, atès a la complexitat del servei en diferents indrets del municipi, com és a Maçanet Residencial Parc.  

I és que només els treballs de millora de la infraestructura ascendeixen com a mínim a sis milions d’euros. “No podem adquirir aquesta despesa perquè empobriríem l’Ajuntament”, assenyalava l’alcaldessa, qui demostrava que fer aquest canvi era un pas necessari per garantir que Maçanet de la Selva tingui aigua potable en un futur.  

El maig de 2022, l’Ajuntament de Maçanet de la Selva va haver d’entrar a gestionar amb caràcter d’emergència l’aigua a Maçanet Residencial Parc, ja que el gestor privat que s’encarregava de prestar el servei a la urbanització no podia garantir la seva continuïtat en unes mínimes condicions de salubritat de l’aigua.

 

Foto d'arxiu: Cotxe de la Brigada municipal de l'Ajuntament de Maçanet de la Selva a les instal·lacions d'aigua de Maçanet Residencial Parc l'any 2022.

L’Ajuntament de Maçanet de la Selva canvia el model de gestió de l’aigua