La 1a. Maçanetejada recull 8 m3 de deixalles!
El dissabte 19 de juny una trentena de persones van participar a la 1a Maçanetejada, activitat de descoberta i neteja de la zona dels Turons de Maçanet.
El dissabte 19 de juny una trentena de persones van participar a la 1a Maçanetejada, activitat de descoberta i neteja de la zona dels Turons de Maçanet. Després de rebre les instruccions sobre les zones a netejar, tipus de residus a recollir i el material necessari (guants, bosses i plànols), es van fer dos grups: un primer grup va recórrer els boscos entre l’escola Les Arrels, el Turó d’en Roure i el pont de Can Sagués, i un segon grup va dirigir-se cap a la zona de darrera el Polígon Can Roure i la Font de Sant Jordi.
Abans d’iniciar les tasques de recollida de brossa, representants de la Fundació Emys van fer una explicació dels valors naturals i paisatgístics dels Turons de Maçanet, espai inclòs dins del Pla d’Espais d’Interès Natural de Catalunya: el seu origen volcànic, les principals espècies de flora i fauna, la seva importància com a connectors biològics i illes de biodiversitat en un territori tan fragmentat per sòl urbà i vies de comunicació, etc.
Durant les tasques de recollida els participants van pentinar la zona, rebuscant en marges de camins, corriols, sota matolls i en tots els racons possibles, trobant un munt de “sopreses desagradables”: abocaments de runa i materials de construcció, vidre, ferralla, burilles de cigarreta, papers i, sobretot, una gran quantitat d’envasos lleugers: ampolles i pots de plàstic, i llaunes de beguda.
La gran majoria d’aquests materials triguen molts anys a degradar-se, romanen molt de temps a la natura i causen un impacte directe sobre la fauna del nostre entorn més immediat. Per això es va aprofitar per fer una reflexió al voltant d’això i de com cadascú de nosaltres ha de ser responsable dels residus que genera i conscient de l’impacte dels envasos d’un sol ús. Tots els residus recollits es van classificar de forma selectiva i van ser duts a la deixalleria. Finalment, tots els participants van rebre unes melmelades ecològiques de Can Moragues, un producte sostenible, de proximitat i amb un valor social.
Des de l’Ajuntament es vol agrair la participació de tots els assistents i es fa una valoració molt positiva de la 1a. Maçanetejada. Tot i que la millor notícia seria que no s’haguessin de celebrar aquest tipus de jornades, des del consistori es té la intenció fer-ne d’altres en diferents espais naturals del municipi. També es vol aprofitar per recordar que ens trobem en un municipi amb alt risc d’incendi forestal i cal actuar amb consciència, ja que es van trobar gran quantitat de burilles de cigarreta a bosc i als marges dels camins, així com ampolles i vidres trencats.
Tenir cura de l'entorn és cosa de tots