Joan Manuel Caballero presenta el llibre i exposició "Maçanet de la Selva en el temps de la II República: política i societat. Guerra Civil i repressió"

10/04/2024

L’autor va guanyar la II Beca de recerca històrica de Maçanet de la Selva l’any 2022

Joan Manuel Caballero, guanyador de la II Beca de recerca històrica de Maçanet de la Selva 2022, ha presentat el llibre Maçanet de la Selva en el temps de la II República: política i societat. Guerra Civil i repressió, aquest diumenge 7 d’abril a la Biblioteca municipal de Maçanet de la Selva.

La presentació ha consistit en una xerrada col·loqui entre l’autor, Joan Manuel Caballero, i l’arxiver municipal de Maçanet de la Selva, Arnau Ruscalleda, qui també ha sigut l’impulsor d’aquesta beca.

“Gràcies a aquesta publicació, el poble de Maçanet de la Selva té un treball exhaustiu de com el municipi i la seva gent va viure la II República i la Guerra Civil, la qual cosa era un buit informatiu que no disposàvem”, ha assenyalat la regidora de Cultura, Lídia Campeny. 

L’obra Maçanet de la Selva en el temps de la II República: política i societat. Guerra Civil i repressió és el resultat d’investigació realitzat arran de la concessió de II Beca de recerca històrica de Maçanet de la Selva, l’objectiu del qual ha estat estudiar les conseqüències que va tenir el període del 1931-193, i la posterior repressió, sobre la ciutadania de Maçanet de la Selva.

Joan Manuel Caballero, l’autor del treball, actualment viu a Maçanet de la Selva i és llicenciat en Història Moderna i Contemporània. Ha escrit diversos llibres sobre el municipi maçanetenc, com Maçanet de la Selva 1979-2004: 25 anys d’ajuntaments democràtics i 25 anys del Taller d’Història de Maçanet de la Selva 1981-2006, així com ha sigut responsable de l’edició del llibre Retalls de pàgines viscudes, tots tres publicats pel Taller d’Història de Maçanet de la Selva.

L’autor també ha inaugurat l’exposició complementària del seu treball, la qual mostra els documents, fotografies i material divers utilitzat. L’exposició es podrà visitar a la Sala TrinxArt de Can Trinxeria fins al 22 d’abril. Per concertar visites guiades amb l’autor i comissari de l’exposició, cal enviar un correu electrònic a jmcaballero53@gmail.com.

La Beca de recerca històrica de Maçanet de la Selva busca cobrir els buits en l’estudi d’alguns períodes històrics del municipi, generant continguts que apropin Maçanet de la Selva a la població local i que el material pugui ser aprofitat pels centres educatius. Aquesta tardor s’obrirà el període de presentació de propostes per la 3a Beca de recerca històrica, dotada amb 3.500 € pel guanyador o guanyador.

Per a més informació, cal trucar al 972 859 850 (Arxiu municipal), o bé envieu un correu a arxiu@massanetdelaselva.cat.

Joan Manuel Caballero presenta el llibre i exposició "Maçanet de la Selva en el temps de la II República: política i societat. Guerra Civil i repressió"