Dues illes de vegetació flotant a la bassa de Montbarbat per naturalitzar l'espai i millorar la seva biodiversitat
La vegetació de les illes flotants permetrà millorar la filtració de l'aigua, incrementar la quantitat d'oxigent dissolt, reduïr la quantitat de matèria orgànica, i ajudarà a regular la temperatura de l'aigua durant els mesos d'estiu
Aquesta setmana s'han instal·lat dues illes flotants vegetades a la bassa de Montbarbat amb l'objectiu de naturalitzar l'espai i millorar la seva biodiversitat. Aquestes illes consten d'una estructura de flotació de 2 metres per 1 metre, una xarxa semirígida i fibra de coco, entremig de la qual s'hi han instal·lat plantes aquàtiques. Les illes estan subjectes al fons amb una corda i un pes.
La vegetació de les illes flotants permetrà millorar la filtració de l'aigua, incrementar la quantitat d'oxigent dissolt, reduïr la quantitat de matèria orgànica, i ajudarà a regular la temperatura de l'aigua durant els mesos d'estiu. Les arrels de les plantes que hi ha (lliri groc, salicària, jonc, menta d'aigua i esteva) ofereixen refugi per la fauna aquàtica (peixos i invertebrats), i la part aèria serveix com a punt d'insolació per espècies autòctones com la tortuga de rierol. A més, durant la primavera les plantes amb flor seran utilitzades pels pol·linitzadors (abelles, papallones i altres espècies) i d'altres serviran com a zona de repòs de libèl·lules.
Prèviament a la instal·lació de les illes, la Fundació Emys va realitzar un estudi de la situació de la bassa i la seva biodiversitat, mitjançant un trampeig; es van trobar 3 exemplars de tortugues autòctones de rierol, i 11 exemplars de tortugues exòtiques invasores (la meitat d'elles, femelles). Aquestes darreres es van retirar per afavorir i protegir les espècies autòctones. Cal recordar que les espècies exòtiques invasores són un greu problema en ecosistemes aquàtics i que està prohibit alliberar-les al medi. Si tenim tortugues exòtiques i no ens en podem fer responsables, cal dur-les a un centre d'acollida de fauna salvatge, o trucar als Agents Rurals.
Podeu torbar més informació a Fundació Emys i Life in Vasaqua