"Onomàstica de Maçanet de la Selva", l’obra que recull el patrimoni maçanetenc en més de 13.000 noms propis

08/10/2023

Enric Ribes i Marí, filòleg i director de l'Oficina d’Onomàstica, ha presentat el llibre aquest matí al teatre La Societat de Maçanet de la Selva

El Dr. Enric Ribes i Marí ha presentat l’obra Onomàstica de Maçanet de la Selva, aquest matí a Maçanet de la Selva. Es tracta de dos volums que recullen més de 13.000 noms propis maçanetencs, ja siguin cognoms, noms de cases, masies, camins o camps antics i actuals. L’autor, filòleg i director de l’Oficina d’Onomàstica, ha treballat en aquesta obra durant 8 anys, amb més de 100 sessions de treball amb testimonis i 55 persones informats.  L'acte ha tingut lloc el matí de diumenge 8 d'octubre, al teatre La Societat de Maçanet de la Selva, i ha estat conduït per la maçanetenca Mireia Bragulat. 

L’alcaldessa de Maçanet de la Selva, Natàlia Figueras, ha volgut agrair la publicació d’aquesta obra, destacant que es converteix en “una enciclopèdia per al poble de Maçanet de la Selva”. 

L’obra Onomàstica de Maçanet de la Selva, que consta de dos volums amb 1.500 pàgines en total, ha estat coeditada per la Societat d’Onomàstica, la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans i el Taller d’Història de Maçanet de la Selva, amb la col·laboració de la Diputació de Girona i l’Ajuntament de Maçanet de la Selva. 

En l’acte de presentació hi ha participat el president de la Comissió d’Onomàstica i membre de la selecció filològica de l’Institut d’Estudis Catalans, Joan Peytaví; i el president de la societat d’Onomàstica, Pere Navarro. Ambdós representants de les institucions catalanes han coincidit que aquesta publicació “és una obra mestra”. “Amb aquest llibre, les comarques gironines guanya un municipi més que té el seu propi inventari de paraules”, ha celebrat Pere Navarro. També ha dirigit unes paraules el president del Taller d’Història, Juli Campeny, i les dues persones més importants en la col·laboració del llibre, Joan Tomàs i Josep Sais.

Enric Ribes és doctor en Filologia catalana per la Universitat de València, membre de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans i director de l’Oficina d’Onomàstica. Membre de la Comissió de Toponímia de Catalunya i de la Comissió de Toponímia de les Illes Balears, va acabar la seva etapa laboral com a docent a Maçanet de la Selva l’any 2013, on va exercir-hi  com a director des del 2014 al 2018, any en què es va jubilar. Arran del seu trasllat al poble de Maçanet de la Selva va començar a investigar sobre la toponímia del municipi.  

“Entrego el patrimoni de Maçanet de la Selva a la seva gent, perquè el tingui al seu abast i el pugui consultar”, ha explicat l’autor, Enric Ribes.

Molts assistents a l’acte han pogut comprar els dos volums al mateix teatre, i pròximament es comunicarà com es pot aconseguir a partir d’ara.

 

Fotos: Ruben Garcia. 

"Onomàstica de Maçanet de la Selva", l’obra que recull el patrimoni maçanetenc en més de 13.000 noms propis